Muziek Top 40

Door de jaren heen zijn er vele verschillende liedjes ontstaan en ontzettend populair geworden. Dit is ook niet zo gek als je je bedenkt dat iedereen wel een aantal uur per dag naar muziek luistert. Dit kan zowel bewust als onbewust. Veel mensen hebben namelijk de radio aanstaan, maar luisteren hier niet expliciet naar en gebruiken het alleen als en achtergrond muziekje. Dit zorgt er echter wel voor dat men bekend raakt met de verschillende liedjes en zodoende een bepaalde voorkeur ontwikkelt. Deze voorkeur voor bepaalde liedjes heeft geresulteerd in een top 40, die iedere week weer verandert.

De volgorde

In Nederland wordt er hedendaags voornamelijk van 1 top 40 gebruik gemaakt. Deze Top 40 wordt op vrijdagmiddag van 14:00u tot 18:00u uitgezonden door de radiozender 538. Daarnaast heeft 538 ook een apart kanaal ontwikkeld waar de hele dag door de top 40 wordt gedraaid. Omdat Media Markt de sponsor is van de top 40, wordt deze ook wel de Media Markt top 40 genoemd. Aan de hand van de verkoopcijfers en de airplay tijd, wordt er een volgorde van de populairste liedjes gemaakt. Iedere week wordt er weer opnieuw gekeken naar deze twee factoren en zodoende wordt de lijst samengesteld.

Een aantal records

De top 40 bestaat al jarenlang en het is dan ook niet zo vreemd dat er een aantal records zijn ontstaan. Zo heeft Madonna bijvoorbeeld met al haar liedjes in totaal zo'n 500 weken in de top 40 gestaan en is hierdoor de succesvolste singleartiest. Daarnaast heeft ze ook de gedeelde eerste plaats met BZN in de lijst van de meeste singlehits, beide hebben namelijk 55 singles in de top 40 gehad. De lijst van de meeste nummer 1 hits is gewonnen door The Beatles die 16 keer op nummer 1 hebben gestaan. De top 40 zal waarschijnlijk nog jarenlang bestaan, waardoor de kans bestaat dat deze records een keer verbroken worden door een andere artiest.

Thumbnail Screenshots by Thumbshots